Jak pozbyć się moli spożywczych?

Mole spożywcze są wielkim problemem coraz większej ilości osób. Te latające szkodniki osiedlają się w kuchniach i infekują wszystkie spożywcze produkty, które aktualnie znajdują się w szafkach czy na półkach. Na szczęście istnieje kilka sposobów, aby w prosty i szybki sposób pozbyć się tej zmory i powrócić do kuchennej normalności!

Jak rozpoznać mola spożywczego?

Mól spożywczy z wyglądu przypomina bardzo niewielką ćmę. Rozpoznamy go po ciemnym ubarwieniu. Szczególnie lubi bytować w ciasnych, kuchennych zakamarkach. Najbardziej rozpowszechnionym miejscem jego zalęgania są towary sypnie takie jak kasza, bakalie, makaron czy ryż. Jeżeli ciemnego owada, znajdziemy właśnie w takim środowisku mamy praktycznie stuprocentową pewność, że jest to właśnie ów słynny i nieznośny mól.

Jak zwalczyć mole spożywcze?

W miejscu, w którym znaleźliśmy mola spożywczego powinniśmy zrobić natychmiastową dezynfekcję. Wszystkie znajdujące się na danej półce czy szafce towary spożywcze należałoby niestety wyrzucić – istnieje dużo ryzyko, że zostały w nich złożone kolejne jajeczka. Całość należy wyczyścić owadobójczymi detergentami dokładnie, tak aby być pewnym, że szkodniki zostały całkowicie wyplenione. Praktyka pokazuje, że niestety, aby pozbyć się moli na dobre, trzeba wyczyścić w ten sposób calutką kuchnię, często po wielokroć. Należy to robić do skutku, a nowo zakupione w sklepie towary kuchennie starannie zabezpieczać – jedyną całkowicie pewną tego formą będzie szczelne zamknięcie w pojemnikach szklanych.

Domowe sposoby – co działa?

Szklane pojemniki w celu ochrony przed molami spożywczymi dobrze przed zamknięciem w nim towarów spożywczych dokładnie umyć, używając do tego także octu. Wśród domowych sposobów na poradzenie sobie z tymi owadami, wymienić można również cytrusy. Ich zapach nie jest dla moli przyjemne, także umieszczenie ich w pomieszczeniu może być niejako pomocne. Spróbować można także za pomocą… suszarki do włosów. Mole nie lubią wysokiej temperatury, a więc prawdopodobnie zginą, gdy starannie podmuchamy ciepłym powietrzem w każdą kuchenną szafkę. Popularnym sposobem jest także umieszczenie specjalnych wabików – plastrów na mole. Przyciągają one nieznośne owady, a one przyklejają się i tam już zostają. Minusem takiego rozwiązania jest oczywiście fakt, że w przypadku niespodziewanych gości, ów plaster będzie zdradzał wstydliwy dla wielu gospodyń problem z molami we własnej kuchni.

Artykuł powstał we współpracy z portalem: http://bemi-transport.pl/