Kuchnia japońska - co na jej temat warto wiedzieć?

3 min czytania

Kuchnia japońska - co na jej temat warto wiedzieć?

Jedną z najpopularniejszych kuchni świata jest kuchnia japońska. Wyróżnia się oryginalnością, charakterystycznym smakiem oraz opiera się przede wszystkim na rybach. Nic więc dziwnego, że zyskała miłośników w wielu krajach. Japonia poszczycić się może największą ilością gwiazdek Michelin oraz najdłuższą średnią życia jej mieszkańców. Czym konkretnie cechuje się kuchnia japońska? Jak można ją podzielić?

Charakterystyka kuchni japońskiej

Nierozłącznym elementem kuchni japońskiej są owoce:

  • Daidai - odmiana gorzkiej pomarańczy,
  • Gruszka Nashi,
  • Kabosu - owoc cytrusowy,
  • Kasztan,
  • Mikan (delikatne, małe owoce cytrusowe),
  • Yuzu - mały owoc cytrusowy podobny do bladej mandarynki lub lekko wyschniętego grejpfruta.

Sporo ilość japońskich potraw przygotowywana jest z mięs, takich jak:

  • Kurczak,
  • Wieprzowina,
  • Wołowina.

Duże znaczenie w kuchni japońskiej mają także:

  • Owoce morza: kalmary, krewetki, ośmiornice;
  • Ryby: langusta, makrela, tuńczyk, węgorz.

Tradycyjny posiłek japoński to:

  • Marynowane warzywa,
  • Mięso lub ryby,
  • Miska ryżu,
  • Zupa miso.

Japonia jest wyspiarskim krajem, dlatego też jej mieszkańcy bardzo często sięgają po owoce morza czy ryby, które są podstawowym składnikiem sushi. Sushi oraz wiele odmian ryżu to to, z czego kuchnia japońska słynie najbardziej. Uprawia się tam aż kilka tysięcy odmian ryżu, a najpopularniejsze są:

  • Akita Komachi,
  • Koshihikari.

Ryż wykorzystywany jest również do ciastek i krakersów ryżowych oraz sake, czyli wina ryżowego.

Na uwagę zasługują także makarony np. makaron Udon, wykonywany z mąki pszennej, ugotowany, a następnie podawany w bulionie, zazwyczaj na gorąco.

Kuchnia japońska to także produkty sojowe. Jej nasiona oraz ryżu wykorzystuje się do miso w formie past, które służą za aromat do zup oraz marynatę do ryb. Miso i sos sojowy są podstawą japońskiej kuchni. Z kolei tofu to twaróg sojowy tj. popularne źródło białka, szczególnie wśród wegetarian.

Podział kuchni japońskiej ze względu na nazwy dań

Dania można podzielić na kilka grup, biorąc pod uwagę sposób ich przyrządzania:

  • Agemono - dania smażone,
  • Gohanmono - dania z ryżu,
  • Namasumono - dania niepoddawane obróbce cieplnej,
  • Nikomono - dania gotowane,
  • Sukemono - dania poddane procesowi fermentacji,
  • Sunomon - sałatki,
  • Sushi, w którego skład wchodzą: nori, ryba, ryż,
  • Teppanyak - dania grillowane,
  • Yakimono - dania pieczone na ruszcie.

Kuchnia japońska to najzdrowsza oraz najbardziej zharmonizowana w całym świecie. Jest niesamowicie bogata w drogocenne składniki odżywcze, takie jak: owoce, warzywa, owoce morza, a także ryż. Mieszkańcy Japonii to statystycznie najdłużej żyjący i najzdrowsi ludzie wśród wszystkich krajów świata. Ma to przede wszystkich związek z ich niskokaloryczną dietą, w której nie brakuje aminokwasów oraz żelaza, natomiast uważa się tam na cholesterol i tłuszcze nasycone. Porównując kuchnię japońską z innymi kuchniami dostrzega się zasadniczą różnicę - nie ma w niej praktycznie przypraw. Jednak jej walory smakowe dorównują innym potrawom na świecie.

Podsumowując, warto zapoznać się bliżej z kuchnią japońską. Sprawdź więcej sushi w Warszawie. Dlaczego? Ponieważ jest ona bardzo ciekawa. A wiedza o niej nie powinna ograniczać się tylko do sushi oraz tego, że posiłki spożywa się tam przy pomocy pałeczek.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

glosgdanska_kf