Czy sushi jest zdrowe?

3 min czytania
Czy sushi jest zdrowe?

Obecnie coraz bardziej rosnącą popularnością cieszy się sushi. Sama Warszawa obejmuje ponad 50 restauracji serwujących to wykwintne danie. Wielu twierdzi, że jest ono zdrowe, smaczne i lekkostrawne, a inni wręcz przeciwnie. Jak jest naprawdę?

Wszystko zależy od składników

Aby ocenić, czy sushi jest zdrowe, trzeba wiedzieć, jakiej jakości składniki zostały wykorzystanego do jego przygotowania. Podstawowym składnikiem są owoce morza oraz ryby. Są one źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, witaminy D i witamin z grupy B, i fosforu. Kolejnym składnikiem, jak wiemy, jest oczywiście ryż. Jest ono źródłem węglowodanów złożonych, witaminy C, witamin z grupy B, E oraz białka. Warzywa zawarte w sushi również dostarczają organizmowi cenne składniki odżywcze. Podstawą tego dania są także wodorosty nori, służące do zawijania farszu. Stanowią one cenne źródło witamin, minerałów, białka i jodu.

Na podstawie tych informacji można by stwierdzić, że sushi jest bardzo zdrowe, ponieważ dostarcza wiele składników odżywczych i witamin. Badania dowodzą, że to właśnie to danie jest sekretem długowieczności Japończyków. Wpływa ono bowiem pozytywnie na odporność, układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy, a także działa dobroczynnie na wzrok, tarczycę, kości i skórę. Ponadto, jest niskokaloryczne.

Skąd zatem tylu przeciwników sushi?

Tak się składa, że ta przekąska jest zdrowa tylko pod warunkiem, że jest przygotowana tradycyjnie, z dobrej jakości produktów. Najważniejsze są w tej kwestii owoce morza i ryby, które muszą pochodzić ze sprawdzonych łowisk. Jeśli są one łowione w zanieczyszczonych akwenach, mogą bowiem zawierać szkodliwą rtęć oraz toksyny.

Jest wiele osób, które zaczynają swoją przygodę z sushi, kupując je w supermarketach. Nie ma wtedy pewności, z jakich składników zostały one przyrządzone i czy były przechowywane we właściwy sposób. Mają one niewiele wspólnego z prawdziwym sushi, podobnie jak i rolki zawierające wędzone ryby, paluszki krabowe czy dodatek majonezu.

Bezpiecznie jest po prostu wybrać się do dobrej restauracji serwującej sushi w naszym mieście. Warto przy zamówieniu dopytać o dokładny skład dania, oraz skąd pochodzą ryby. Niektóre z nich posiadają certyfikat MSC na opakowaniu, co daje gwarancję, że zostały złowione w sprawdzonych łowiskach. Wejdź na stronę Sushi Warszawa i skorzystaj z naszych zestawów już dzisiaj!

Jak można zauważyć, zarówno sushi, jak i w ogóle kuchnia japońska cieszą się ostatnimi czasy coraz większą popularnością. Wciąż powstają nowe lokale serwujące sushi, a najwięcej z nich obecnie mieści się w Warszawie. Z uwagi na obecność owoców morza, ryb, ryżu, wodorostów nori jak i warzyw, jest to potrawa bogata w wiele wartości odżywczych i witamin. Należy jednak pamiętać, że muszą to być składniki (w szczególności ryby) wysokiej jakości, pochodzące ze sprawdzonych, bezpiecznych łowisk. Wtedy nie ma żadnych wątpliwości co do dobroczynnego wpływu sushi na nasze zdrowie. Warto je zatem spożywać, ponieważ nie dość, że jest zdrowe, to przede wszystkim - smaczne.

Można też spróbować przyrządzić sushi samodzielnie w domu, wtedy ma się pełną kontrolę nad tym, z czego zostanie przyrządzone.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

glosgdanska_kf