Na czym polega detoksykacja organizmu

Detoksykacja jest określeniem na oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. Na ich działanie narażeni jesteśmy nieustannie — znajdują się one w powietrzu, jedzeniu i otoczeniu, w którym prowadzimy nasze codzienne życie. Chociaż nie możemy uniknąć działania toksyn, nasz organizm potrafi pozbywać się ich, nim zdążą uszkodzić komórki — musimy mu w tym tylko trochę pomóc.
Dlaczego powinniśmy odtruwać organizm?
W miarę upływu czasu szkodliwe substancje gromadzą się w organizmie, powodując uczucie ciągłego zmęczenia. Dzieje się tak, ponieważ toksyny zakłócają działanie komórek — to dlatego po krótkiej detoksykacji, poddawane im osoby twierdzą, że czują się pełni energii.
To nie jedyne korzyści płynące z odtruwania — dzięki niemu, mamy szansę na zmianę naszych nawyków żywieniowych, dodatkowo poprawiając swój stan psychiczny.
Wątroba — istotny przystanek w procesie odtruwania
Rola wątroby w organizmie nie ogranicza się do wspomagania trawienia i magazynowania energii — narząd ten znany jest także ze swoich właściwości odtruwających. W procesie detoksykacji uczestniczy wraz z nerkami, układem pokarmowym i skórą.
Przy dzisiejszym stylu życia, wątroba może być łatwo przeciążona i przez to — usuwać toksyny z niższą skutecznością. Z tego względu warto wspomóc ją w tym procesie m.in. poprzez zdrowe odżywianie.
Wiele z przetwarzanych przez wątrobę toksyn trafia do układu pokarmowego, by stamtąd zostać wydalonymi z organizmu. Oznacza to, że jeśli układ trawienny nie funkcjonuje prawidłowo, te same toksyny z łatwością mogą powrócić do krwiobiegu. Skuteczna detoksykacja organizmu zależy więc także — lub przede wszystkim, od stanu, w którym znajduje się nasz układ pokarmowy.
Duży udział w detoksykacji ma także układ limfatyczny, czyli sieć naczyń, które odprowadzają płyny do węzłów chłonnych, gdzie substancje toksyczne są odfiltrowywane. Prawidłowe działanie węzłów chłonnych zależy z kolei między innymi od dobrego krążenia krwi, co możemy osiągnąć poprzez regularny wysiłek fizyczny.
Przeciwutleniacze pomagają organizmowi pozbyć się toksyn
Wolne rodniki powstają w organizmie podczas naturalnego procesu metabolizmu — są one niestabilnymi cząsteczkami tlenu z niesparowanymi elektronami. Wolne rodniki stabilizują się, pobierając potrzebne elektrony z innych cząsteczek, co powoduje reakcję łańcuchową.
W efekcie namnożenie wolnych rodników może doprowadzić do zmian zwyrodnieniowych, zapaleń czy poważnego uszkodzenia komórek. Źródłem wolnych rodników mogą być spożywane przez nas pokarmy, zawarte w środowisku chemikalia, światło słoneczne, a nawet przewlekłe narażenie organizmu na stres.
Na szczęście, ludzki organizm ma zdolność zatrzymania procesu utleniania za pomocą przeciwutleniaczy. Posiadają one dodatkowy elektron, który pozwala zapobiegać dalszemu utlenianiu. Zaliczamy do nich niektóre witaminy, np. C i E, cynk, beta-karoten czy barwniki roślinne. Z tego względu, doskonałym źródłem przeciwutleniaczy są warzywa, których spożywanie wskazane jest podczas niektórych diet służących detoksykacji.
Lecznicza głodówka
Wiele planów odtruwania organizmu zakłada jednak okres całkowitej abstynencji od pokarmów. Restrykcyjny post pozwala odpocząć układowi trawiennemu i przyspieszyć procesy naprawy komórek organizmu.
Programy detoksykacyjne często obejmują również oczyszczanie organizmu naturalnymi sokami. Dostarczają one skoncentrowanych przeciwutleniaczy i składników odżywczych wspomagających wątrobę. Ułatwiają one proces detoksykacji organizmu, jednocześnie zmniejszając ilość toksyn wchłanianych z pożywieniem.
Chcąc umożliwić naszemu organizmowi skuteczną detoksykację, powinniśmy zmodyfikować naszą dietę, ograniczając wchłanianie toksyn zawartych w pokarmie i przyjmowanych płynach. Oznacza to unikanie cukru, kofeiny i przetworzonej żywności, a najlepiej — wybieranie pełnowartościowych pokarmów organicznych, która nie zostały poddane działaniu chemikaliów.
Więcej informacji znajdziesz na https://uzaleznienia-terapia.pl/detoksykacja/
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski