Piekarz – opis zawodu

Piekarz w swojej pracy zajmuje się wypiekiem pieczywa – chlebów, bułek, rogalików, ale także – ile ma uzdolnienia i uprawnienia cukiernicze – wypieków słodkich. Może je też okraszać rozmaitym nadzieniem albo wykonywać w niestandardowych formach na zamówienie. Najczęściej stosując podstawowe składniki – sól, mąka, drożdże, woda i mikro dodatki. Podobnie jak może wypiekać pieczywo tradycyjne i typowe lub zupełnie unikalne na podstawie własnej receptury. W swojej pracy wykorzystuje specjalistyczną aparaturę kontrolno–pomiarową, piece, maszyny i narzędzia.

Szerszy opis zawodu piekarza jest dostępny na blogu https://www.zlecenia.pl/blog/jak-wyglada-praca-piekarza/.

Piekarz – wymagania zawodowe

Zdecydowanie pracodawcy preferują pracowników wykształconych na piekarza. Takie przygotowanie dostać można przede wszystkim w szkołach zawodowych na zawodzie piekarza, w technikum na zawodzie technologia żywienia. Oraz wymagane są ukończone kursy sanitarne i z wiedzy o BHP. Z racji pracy z żywnością musi też być wyrobiona książeczka sanepidowska, a sam piekarz przechodzić przez regularne badania. Wskazana jest dokładność, cierpliwość, umiejętność działania w zespole, doskonała motoryka i znajomość receptur. Większość czynności piekarz wykonuje organoleptycznie – stąd wszelkie urazy, niepełnosprawności kończyn górnych, alergie czy choroby skóry skutecznie utrudniają pracę w tym zawodzie. Potrzebny jest dobry wzrok, słuch, smak i węch.

Więcej o tym jak zostać piekarzem przeczytasz na https://www.zlecenia.pl/blog/jak-zostac-piekarzem/.

Piekarz – warunki pracy

Piekarz pracuje w piekarniach i innych zakładach wyrobnictwa pieczywa. Praca ma system zmianowy, bardzo często odbywa się w nocy po to, by rankiem klienci już mogli kupić świeże pieczywo. To wiąże się też z pracą w weekendy, święta i inne dni wolne. Miejsce pracy naraża piekarza na urazy, obtarcia czy – przy nieprawidłowej eksploatacji — uszkodzenia skóry, kończyn czy porażenia lub poparzenia. W powietrzu unosi się sporo pyłów, przede wszystkim z mąki. To także dość ciężka praca fizyczna, związana z przenoszeniem ciężkich worków czy koszy z pieczywem. Piekarz ma też kontakt z powodującymi uczulenia substancjami chemicznymi. Stosowana jest odzież ochronna, a służby sanitarne doglądają wentylacji i pozbywania się nadmiernej wilgoci.

Piekarz – zatrudnienie i zarobki

Najczęściej poszukiwani są pracownicy w wieku 20 – 40 lat, z racji potrzeby wydolności fizycznej. Pracować można przede wszystkim w piekarniach zarówno samodzielnych, jak i będących częścią większej sieci. Istnieje też możliwość założenia własnej piekarni, choć to wiąże się z organizacją lokalu wedle wytycznych sanitarnych oraz łańcucha dostaw i dystrybucji. Zarobki piekarza najczęściej wahają się w okolicach 2000 – 3500 zł.