Historia pizzy - skąd pochodzi

Pizza, to zdecydowanie jedno z ulubionych dań Amerykanów, ale jednak nie miała swoich początków w Stanach Zjednoczonych. Większość osób jest przekonana, że ma ona włoskie pochodzenie, a nic bardziej mylnego. Ten słynny placek z dodatkami, powstał w starożytnej Grecji. Dopiero później, Rzymianie przenieśli go do siebie i nadali mu właściwą nazwę. Jakie ma pochodzenie i właściwie czemu jest symbolem włoskiej kuchni?

W starożytnej Grecji, bardzo popularnym daniem był właśnie placek posmarowany oliwą i czosnkiem oraz posypany ziołami, gdy Rzymianie podbili Grecję zaczęli inspirować się tamtejszą kuchnią i przenieśli te danie do siebie. Kiedy w XVII wieku do Europy zostały sprowadzone pomidory, ludzie zachwycili się sosem pomidorowym a wkrótce i pizzą. Gdzie zatem powstała pizza która jest obecnie wszystkim znana, oraz czemu zawdzięcza swoją popularność?

Fenomen włoskiej pizzy

Większość osób, jeśli mieliby odpowiedzieć na pytanie skąd pochodzi pizza, wskazałaby Włochy, no i mieliby w pewnym stopniu rację, ponieważ są odpowiedzialni za rozpowszechnienie tego wypieku na cały świat. Kiedy zostały sprowadzone pomidory, odkryto że sos pomidorowy idealnie komponuje się z pizzą, w Neapolu zaczęły otwierać się jedne z pierwszych pizzeri.

Pizza Margherita, którą tak dobrze wszyscy znamy, powstała w 1889 roku, podczas gdy Neapol odwiedziła królowa Małgorzata II Sabudzka, która chciała koniecznie poznać słynnego kucharza, którym był Raffaele Esposito. Kucharz, na jej cześć zrobił pizzę która w bezpośredni sposób nawiązywała do Włoch, powstało połączenie ciasta z sosem pomidorowym oraz mozarellą, a całość ozdobiona listkami bazylii, które od ponad 130 lat zachwyca wszystkim swoja prostotą oraz wspaniałym smakiem. Początkowo ten wypiek, zyskał popularność wśród wyższych warstw społeczeństwa, a następnie bardzo szybko zyskał swoich zwolenników na całym świecie.

Współczesne formy pizzy

Tak samo jak pizza włoska, swoją popularnością zachwyca pizza amerykańska z dużą ilością dodatków. Jeżeli chcesz posmakować prawdziwej pizzy to zapraszamy do pizzerii w Kościerzynie. Jeśli chodzi o różnice między nimi, to właściwie dzieli je tylko ich grubość. Pizza włoska jest cieniutka, natomiast ta amerykańska gruba i bardzo puszysta. Na prawdziwej włoskiej pizzy, nie znajdziemy wielu dodatków, w przeciwieństwie do tej amerykańskiej, ta z kolei się wręcz pod nimi ugina. Aktualnie, możemy spotkać przeróżne formy pizzy, zawinięte czy też z serowymi brzegami a poza tym z różnymi dodatkami, istnieje ich tyle że właściwie chyba nikt nie jest w stanie ich wymienić. Tak naprawdę każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie, ile jest różnych gustów - tyle też opcji.