Podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego u mieszkańców powiatu nowodworskiego

2 min czytania
Podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego u mieszkańców powiatu nowodworskiego

Niepokojące sygnały z Zalewu Wiślanego mieszkańcy powiatu nowodworskiego zgłaszają objawy po spożyciu ryb z tego akwenu. Co warto wiedzieć o tajemniczej chorobie, która od stu lat budzi obawy? Sprawdzamy, jakie kroki podejmują służby i jak zadbać o swoje zdrowie w najbliższych tygodniach.

  • Nowodworskie doświadczenia z chorobą Zalewu Wiślanego co się dzieje nad wodą?
  • Jak służby reagują na zagrożenie w Zalewie Wiślanym? Ważne zalecenia dla mieszkańców

Nowodworskie doświadczenia z chorobą Zalewu Wiślanego co się dzieje nad wodą?

W ostatnich dniach w powiecie nowodworskim zanotowano pięć przypadków osób, które po spożyciu dużych porcji ryb dennych, takich jak węgorz czy flądra, trafiły do szpitala z niepokojącymi objawami. Pacjenci skarżyli się na silne bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz symptomy świadczące o problemach z nerkami. Wszystko pojawiło się w ciągu kilkudziesięciu godzin od posiłku.

Na szczęście hospitalizacje przebiegały bez poważniejszych komplikacji nikt nie wymagał dializy, a leczenie było krótkotrwałe. Mimo to sytuacja zwróciła uwagę lokalnych władz i służb medycznych, które natychmiast podjęły działania mające na celu wyjaśnienie przyczyn tych zdarzeń.

Jak służby reagują na zagrożenie w Zalewie Wiślanym? Ważne zalecenia dla mieszkańców

Wojewodowie pomorski i warmińsko-mazurski wraz z głównym inspektorem sanitarnym koordynują prace swoich zespołów, aby szybko zebrać dane i zabezpieczyć zdrowie mieszkańców. Pobrano próbki wody z Zalewu Wiślanego oraz przekazano świeże i mrożone ryby do specjalistycznych badań w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach. Wyniki analiz będą dostępne dopiero za kilka tygodni.

Aby zapobiec dalszym problemom zdrowotnym, do 31 maja 2025 roku zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z tego akwenu. W przypadku wystąpienia opisanych symptomów po jedzeniu ryb, ważne jest szybkie zgłoszenie się do lekarza.

Pomorskie Centrum Zdrowia Publicznego oraz wojewódzki inspektorat sanitarny pozostają w stałym kontakcie i monitorują rozwój sytuacji, by zapewnić bezpieczeństwo wszystkim mieszkańcom regionu.

Urząd Wojewódzki w Gdańsku

Autor: krystian