Jak zorganizować udaną imprezę przy grillu?

Początek wiosny zawsze wiąże się z rozpoczęciem sezonu grillowego. Nie da się ukryć, że Polacy uwielbiają wspólnie spędzać czas przy grillu. Ważne jest jednak, aby takie spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół zawsze było odpowiednio przygotowane. Wszyscy powinni się dobrze bawić i dobrze zjeść. Dlatego warto poznać kilka wskazówek dotyczących tego, jak zorganizować udaną imprezę przy grillu.

Odpowiednie miejsce na grilla

Planując organizację grilla, w pierwszej kolejności pomyśleć trzeba o przygotowaniu odpowiedniego miejsca. Stół i krzesła muszą być ustawione stabilnie, aby wszystkim było wygodnie i aby mieść pewność, że stół w trakcie jedzenia nie będzie się ruszał. W przeciwnym razie zastawa stołowa może się po prostu przewracać. Poza tym koniecznie przed rozpoczęciem grilla należy się upewnić, czy posiada się wystarczająca ilość węgla lub brykietu i rozpałki. Wszystko po to, aby uniknąć niemiłych niespodzianek w trakcie przyjęcia. Oczywiście pamiętać trzeba także o wcześniejszym dokładnym umyciu grilla.

Przygotowanie jedzenia na grilla

Jedną z ogromnych zalet imprezy grillowej jest fakt, że na grillu jedzenie przyrządzić można niezwykle szybko. Brak długiego oczekiwania na posiłek to duży atut. Aby jednak mieć pewność, że jedzenie będzie naprawdę smacznie, to wcześniej powinno się poświęcić nieco czasu na jego odpowiednie przygotowanie. Mowa tu w szczególności o właściwym zamarynowaniu mięsa, pokrojeniu wszystkich składników, czy przygotowaniu przypraw. Nie powinno się tego zostawić na ostatnią chwilę. Może to bowiem wydłużyć czas oczekiwania na posiłek na grillu, a samo jedzenie może nie być tak dobre, jakby mogło. Jakie jedzenie sprawdzi się na grillu? Na początek warto zaserwować gościom lekkie przekąski. Goście będą mogli już na starcie zaspokoić pierwszy głód, a jednocześnie gospodarz będzie miał czas na przygotowanie dania głównego. Najczęściej jest to oczywiście różnego rodzaju mięso. Nie można przy tym zapomnieć także o podaniu dodatków w postaci choćby przyszłych sałatek. Wszystko to jednak, jak już wspomniano, należy przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem. Oprócz jedzenia na stole nie może zabraknąć napojów. Jeśli na grillu serwowany ma być alkohol, to na stole muszą się znaleźć także kieliszki dla wszystkich gości.

Dodatki do grilla

Samo jedzenie na grilla to jednak nie wszystko. Aby przyjęcie było udane, zadbać trzeba również o dodatkowe elementy. Istotne jest choćby to, jak wygląda sam stół, przy którym czas spędzać będą wszyscy goście. Idealnym rozwiązaniem będzie tu elegancja zastawa stołowa. Dzięki niej wszystko prezentować będzie się naprawdę wyjątkowo. Ta składać powinna się minimum z takich elementów jak:

  • talerze, 
  • sztuce,
  • łyżki do nakładania jedzenia
  • miski,
  • a także kubeczki.

Przygotowując dodatki na grilla, z pewnością nie można zapomnieć o papierowych serwetkach. Często mięso z grilla je się po prostu rękoma. Goście muszą zatem mieć w wytrzeć potem ręce. Jeśli grill organizowany jest z gorący, letni dzień, to warto także zadbać o ochronę przed słońcem. Dlatego przy stole warto postawić parasol, który chronić będzie wszystkich przed promieniami słonecznymi. Co więcej, jeśli planuje się organizacje grilla do późniejszych godzin wieczornych, to na pewno przy się spray na komary lub świece odstraszające insekty.

Rozrywka w trakcie grilla

Na grillu najważniejsze jest oczywiście pyszne jedzenie. Warto jednak zadbać o dodatkowe atrakcje dla gości. Mogą być to różnego rodzaju gry i zabawy. Po jedzeniu dobrze jest się trochę poruszać i spalić kilka kalorii. Dlatego dobrym pomysłem może być gra w piłkę lub badmintona. Dodatkowe atrakcje są bardzo ważne, zwłaszcza jeśli na grillu obecne są także dzieci. Dla nich siedzenie z dorosłymi przy stole może być dość nudne. Warto zatem zorganizować im różnego rodzaju gry, tak aby mogły ciekawie i aktywnie zająć czas.